Dnia 23 września 2024 roku obchodzono Dzień Rolnictwa Ekologicznego w całej Unii Europejskiej, mający na celu zwiększenie świadomości na temat korzyści płynących z ekologicznej produkcji żywności. W Warszawie odbyła się konferencja naukowa „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów”, połączona z Dniami Polskiej Ekologii i kiermaszem żywności ekologicznej. W ramach obchodów wręczono nagrody w trzech konkursach, które promują najlepsze praktyki w ekologii, w tym dla najlepszych gospodarstw, doradców oraz przetwórców ekologicznych.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi kampanię informacyjną, mającą na celu edukację rolników i konsumentów o znaczeniu ekologicznych produktów. W ramach działań skierowanych do dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych realizowany jest projekt „Skąd się biorą produkty ekologiczne”, który ma na celu uświadomienie najmłodszych o ekologicznych praktykach. Celem kampanii jest również zachęcenie konsumentów do świadomego wyboru produktów, co wpisuje się w hasło #KupujŚwiadomie. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa.